Cambridge

De Engelse stad Cambridge in het graafschap Cambridgeshire is een vroegere nederzetting van de Romeinen en de Saksen. Na de komst van de Vikingen in de 9e eeuw breidde Cambridge zich snel uit: Willem de Veroveraar liet hier in 1098 een kasteel bouwen, twee jaar nadat hij in Engeland aangekomen was. Cambridge is echter het meest bekend als universiteitsstad.

Oudste universiteitsgebouw

Deze werd al in 1204 opgericht; Peterhouse, het oudste college dat nog immer bestaat stamt uit 1280 en de hal uit het oudste universiteitsgebouw van Cambridge uit 1286. Het karakter van het huidige Cambridge met ruim 100.000 inwoners wordt nog steeds gevormd door de prachtige Middeleeuwse gebouwen zoals de bijzondere King's College Chapel. Dit is een van de fraaiste religieuze bouwwerken in Engeland en werd tussen 1446 en 1515 in gotische stijl gebouwd.

Botanische tuinen

Vanaf de Backs, het schilderachtige deel bij de Cam rivier heb je een prachtig uitzicht op de stad en het universiteitsterrein. Omdat Cambridge alleen kerken en universiteitskapellen had en geen kathedraal, kreeg de stad pas in 1951 stadsrechten toegewezen. Aan de universiteit van Cambridge zijn veel musea verbonden; het neoklassieke Fitz William wordt ook wel het 'mooiste kleine museum van Europa' genoemd. In de botanische tuin van de universiteit vind je meer dan 8000 plantensoorten en is sinds 1846 voor publiek geopend. Bij de colleges Christ's, Clare en Emmanuel liggen prachtige en rustige tuinen.

Silicon Fen

Ondanks de vele oude gebouwen en rijke historie van de stad, is Cambridge ook zeer op de toekomst gericht. De bijnaam Silicon Fen komt door de technologie van straks die hier wordt ontwikkeld en bedacht. Circa 20% van de inwoners van Cambridge is student. Samen met de vele toeristen die elk jaar de stad aandoen, is het een erg bedrijvige plaats.

Punteren op de Cam

Tip: maak een wandeling langs de Cam om de mooie bruggen te zien zoals de oudste bij Clare College uit 1630, de beroemdste de St. John en de meest opmerkelijke de Queens Mathematical Bridge. Ook is het mogelijk om traditioneel te punteren op de rivier. Op het open terrein Parker's Piece werden in de 19e eeuw voor het eerst de voetbalregels opgesteld.

Nuttige links voor een bezoek aan Cambridge

Hotels in Cambridge Visit Cambridge Gemeente Cambridge Kaart van Cambridge

Met de boot naar Engeland, al vanaf 68 euro per persoon (inclusief auto).