York

De Engelse stad York met bijna 190.000 inwoners ligt op het punt waar de twee rivieren Fosse en Ouse bij elkaar komen. Deze voormalige Romeinse nederzetting werd door de eeuwen heen door de Angelsaksen en Vikingen bezet. Later, in de Middeleeuwen, groeide York uit tot een belangrijk handelscentrum en religieuze plaats.

Stadscentrum in neo-klassieke stijl

Pas toen de industriële revolutie aan York voorbij ging, werd de plaats minder belangrijk. Hierdoor heeft York veel van het Middeleeuwse erfgoed weten te behouden, dit in tegenstelling tot de andere Noord-Engelse steden die door de groeiende industrie grotendeels tegen de vlakte gingen. York is dan ook zeer geliefd bij toeristen en is een van de mooiste steden van heel Engeland. York is ook prima te combineren met een bezoekje aan het Lake District.

York Minster

In de stad York is de grootste gotische kathedraal van Noord-Europa te vinden: de imposante York Minster. Hier zetelt de tweede aartsbisschop van Engeland. Al vanaf de 7e eeuw stond er op deze plaats een kerk, maar vanaf de 13e eeuw werd de kathedraal voor een groot deel herbouwd. In het jaar 1472 werd de Minster ingewijd; sinds die tijd heeft de kerk diverse rampen en branden overleefd. De Great East Windw is het grootste gebrandschilderde Middeleeuwse raam van de wereld.

Binnenstad van York

York heeft nog steeds goed bewaarde stadsmuren om de compacte binnenstad staan. Het is een aanrader om hier een wandeling te maken en te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. In het Middeleeuwse centrum vind je nog fraaie straatjes zoals de Shambles. Ook liggen hier de zogenaamde sluipsteegjes (snickelways) met bijzondere namen zoals Lady Peckett's Yard of Mad Alice Lane. Vroeger stond er in York ook een Normandisch kasteel; hiervan is echter alleen de donjon Cliffords Tower bewaard gebleven. Op het terrein staan nog wel gebouwen van een latere periode zoals een gevangenis, gerechtsgebouwen en een museum.

Evenementen en festivals

In York worden jaarlijks veel evenementen en festivals gehouden zodat er altijd wel wat te doen is. Aanraders tijdens je verblijf in de stad zijn ook nog Merchant Adventures Hall; dit wordt ook wel het mooiste Middeleeuwse stadhuis van Europa genoemd met een fraaie in hout uitgevoerde Great Hall. Bezoek ook het Jorvik Viking Centre in Coppergate. Hier is de Viking nederzetting nagebouwd op een archeologisch terrein.

Nuttige links voor een bezoek aan York

Hotels in York Visit York Startpagina Yorkshire Kaart van York

Met de boot naar Engeland, al vanaf 68 euro per persoon (inclusief auto).