Newcastle upon Tyne

De inwoners van de Noord-Engelse stad Newcastle upon Tyne mogen zich 'Novocastrians' noemen. De stad is een voormalige Romeinse nederzetting. Oud-leerlingen van de Royal Grammar School doen dit nog steeds, maar het over grote deel van de bijna 270.000 inwoners geeft de voorkeur aan de bijnaam 'Geordie' uitgesproken in het melodieuze streekaccent.

Stadscentrum in neo-klassieke stijl

De sterke groei van Newcastle upon Tyne kwam in eerste instantie vooral door de export van kolen. Later kwamen daar bedrijfstakken als constructiebouw en scheepsbouw bij. Newcastle upon Tyne is tegenwoordig een vriendelijke en compacte stad met een fraai centrum in neo-klassieke stijl. Het stadscentrum werd gebouwd vanaf 1830 en enkele jaren geleden opgeknapt. Een van de mooiste straten van de stad, Grey Street, loopt van Greys monument tot aan de rivier Tyne. Newcastle upon Tyne is ook een groene stad met veel natuurlijke groene gebieden en fraaie parken. Op de enorme Town Moor laten veehouders zelfs hun dieren tot aan het Newcastle Civic Centre grazen.

Newcastle United FC

Op het sportterrein bij de ongewijde kerk staat het grote voetbalstadion St. James Park, de thuishaven van de beroemde voetbalclub Newcastle United (alias The Magpies). Jesmond Dene, het bosrijke dal van de Ouseborn is een populair recreatiegebied en Leazes Park stamt nog uit de Victoriaanse tijd. De St. Nicholas kathedraal werd gebouwd in de 14e eeuw en heeft een ongebruikelijke spits. De katholieke kathedraal uit 1844 is een werk van Pugin.

Bruggen van Newcastle

Over de rivier Tyne liggen meerdere bruggen: de ijzeren en halfronde Tyne Bridge uit 1928 en de uit 1849 stammende Robert Stephensons High Level Bridge. Recenter werd nog de fraaie Gateshead Millennium Bridge gebouwd. Deze brug verbindt Newcastle upon Tyne aan de noordkant met Gateshead op de zuidoever. Het mooie en welvarende kadegebied is een goed voorbeeld hoe de weaterkant belangrijk is geweest bij het herstel na de industriële neergang. In de laatste week van juni vindt in Town Moor de jaarlijkse kermis plaats, een van de grootste van Europa.

Nuttige links voor en bezoek aan Newcastle upon Tyne

Hotels in Newcastle Visit Newcastle Startpagina Newcastle Kaart van Newcastle

Met de boot naar Engeland, al vanaf 68 euro per persoon (inclusief auto).