Yorkshire

Het Engelse graafschap Yorkshire heeft een bezoeker veel te bieden: een prachtige natuur en kustlijn, interessante steden zoals York en veel cultureel erfgoed. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden op het gebied van gastronomie, kunst, winkelen en ontdoor activiteiten. Yorkshire is dus een absolute aanrader voor een heerlijke vakantie in Engeland.

Rozenoorlogen

Yorkshire is ook bekend als 'the land of the white rose'; Deze verwijzing komt voort uit de zogenaamde Rozenoorlogen uit de 15e eeuw tussen de huizen van York (witte roos) en Lancaster (rode roos). Eind jaren 60 is de witte roos ook op de vlag van Yorkshire gezet. De inwoners van het graafschap noemen het ook wel 'God's own country'. Deze verwijzing verdient het vanwege de veelzijdigheid en natuurlijk de prachtige natuur.

Nationale parken van Yorkshire

Yorkshire is het grootste graafschap van Engeland en ligt in het noordoosten van het land. Samen met Dorset, Lincolnshire en North East Lincolnshire vormt het Yorkshire & Humber. Het prachtige landschap met valleien, kliffen en kastelen herbergt drie nationale parken: Peak District, North York Moors en de Yorkshire Dales. Deze samen vormen Engeland's grootste beschermde natuurgebied. In Yorkshire wonen ongeveer 55 miljoen mensen.

Yorkshire Dales NP

Het Yorkshire Dales National Park ligt in het noorden van Engeland, tussen de North Yorkshire Moors en het Lake District. Het Nationale Park beslaat een oppervlakte van bijna 1800 km2 en bestaat vooral uit heuvels, dalen en veengebieden. De Yorkshire Dales zijn erg geliefd bij wandelaars en fietsers. Populaire wandelroutes zijn de Dales Way en Pennine Way; de belangrijkste fietsroute is de 209 kilometer lange Yorkshire Dales Cycleway door de mooiste Engelse landschappen.

De bekendste dalen in het noorden zijn Swaledale en Wensleydale, in het zuiden zijn dat Ribblesdale en Wharfdale. Om de noordkant van de Yorkshire Dales te verkennen kun je het beste Hawes als uitgangspunt nemen. Daar vind je ook de Wensleydale Creamery; hier wordt de wereldberoemde kaas gemaakt. Ook ligt hier Engelands hoogste waterval in de buurt, de Hardraw Force. Wharfdale in het zuiden verken je vanuit de plaats Grassington. Hier zijn groene weiden, muren en prachtige vergezichten.

De Yorkshire Dales zijn uiteraard ook per auto te verkennen of met de trein van Settle naar Carlisle. Tijdens deze reis kun je met een pasje op elke tussen gelegen station in- en uitstappen. Vanaf het hoog gelegen Dent loop je zo het fraaie dal in.

Nuttige links voor een bezoek aan Yorkshire

Hotels in Yorkshire Visit Yorkshire Startpagina Yorkshire Kaart Yorkshire

Met de boot naar Engeland, al vanaf 68 euro per persoon (inclusief auto).