Canterbury

Deze stad ligt op de plaats waar ooit de Romeine stad Durovernum Cantiacorum werd gesticht. Voor het einde van de zesde eeuw heette het Cantwarabyrig, vrij vertaald 'stad van het volk van Kent' en stuurde paus Gregorius de Grote een missionaris naar Groot-Brittannië om de bevolking tot het christendom te bekeren. Canterbury ligt in het Engelse graafschap Kent.

Kathedraal van Canterbury

Niet lang daarna werd begonnen met de bouw van de kathedraal van Canterbury. In 1011 werd deze echter al door een brand verwoest, waarna de aartsbisschop Lanfranc op de fundamenten ervan een nieuwe kathedraal liet bouwen. Deze hield stand tot aan 1174 toen wederom een brand de kerk in as legde. Na een spoedige herbouwing werd de kathedraal Christ Church genoemd en nog verschillende keren uitgebreid. In het jaar 1770 werd in de kerk, de precieze plaats is nog te herkennen aan een gedenkplaat, de aartsbisscchop Becket vermoord door 4 baronnen van Hendrik II. Het graf van deze Becket is door zijn heilig verklaring 3 jaar na de moord eeuwenlang de meestbezochte bedevaartsplaats van heel Engeland geweest. Daar kwam een eind aan toen in de 16e eeuw zijn reliekschrijn op last van koning Hendrik VIII werd vernield. Vier jaar eerder had deze vorst al een breuk met de kerk van Rome bewerkstelligd en zelf de Anglicaanse kerk gesticht.

Bezienswaardigheden in Canterbury

In Canterbury zijn nog steeds verschillende historische bezienswaardigheden te bewonderen. Zeker niet alleen de kathedraal, die overigens ook van binnen schitterend is, is een bezoekje waard. Ook de fraaie Martin's Church uit de 6e eeuw en de King's School, een van Engelands oudste internaten, mogen gezien worden. De oude binnenstad van Canterbury heeft het middeleeuwse karakter, ondanks bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, voor een groot deel weten te bewaren.

Nuttige links voor een bezoek aan Canterbury

Hotels in Canterbury Visit Canterbury Kaart van Canterbury

Met de boot naar Engeland, al vanaf 68 euro per persoon (inclusief auto).